Вести

,,VII Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ одржан у Бачкој Паланци

Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, у суботу, 10. октобра, Бачка Паланка била је домаћин „Сајма стваралаштва сеоских жена у Војводини“. После Новог Сада, Сомбора, Инђије, Суботице, Кикинде и Апатина, Бачка Паланка је седми град - домаћин манифестације која, већ традиционално, има за циљ да представи изузетне вештине и богато стваралаштво жена на селу, као и њихову спремност и оптимизам да ревитализују село, а Војводину представе као економски, привредни и туристички потенцијал.

Након уводног културно-уметничког програма који су припремили ЦТКУ „Коста Абрашевић“ и Народни војвођански оркестар „Гајде“ из Бачка Паланке, председник ОО Српске Напредне странке и Општине Бачка Паланка, Александар Ђедовац отворио је манифестацију, нагласивши да је сам чин одржавања ове значајне привредне и културолошке манифестације у Бачкој Паланци показатељ да је Општина препозната као значајан привредни центар у покрајини и добар домаћин свим посетиоцима и учесницима.

„ VII Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини “, присуствовала је и Стојанка Лекић, посланица Српске Напредне странке у АП Војводина, где је уједно и председница Одбора за равноправност полова.

Ове године, у Бачкој Паланци, својим производима и рукотворинама представило  се 185 женских сеоских удружења из 41 општине и градова Војводине, а угостили смо и удружења из Мађарске и Словеније. Сви радови били су организовани и представљени у четири тематске целине: ткање и рукотворине, старински и традиционални колачи, сувенири и органска храна.

Међународни дан сеоских жена установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2007. године, са намером да се скрене пажња на кључну улогу жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу.