Вести

Сто зелених радних места

МЛАДЕНОВО: Компанија „Гринтех” (Grentech), 90 одсто у румунском власништву, је у Младенову код Бачке Паланке, а у склопу постојеће отворила нову фабрику за рециклажу и запослила нових 100 радника.

Фабрика у Младенову заузима 60 одсто тржишта рециклаже ПЕТ амбалаже у Србији.

Отварању новог погона присуствовало је преко двеста званица, међу којима, државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, амбасадор Румуније у Србији Даниел Бану, покрајински секретар Слободан Пузовић, те председник општине Бачка Паланка Александар Ђедовац. - Десет година већ наша компанија послује у Србији - рекао је генерални директор „Гринтеха” Михаил Матески.

– За то време смо рециклирали 1,37 милијарди ПЕТ боца, или 55.000 тона, па смо због тога лидери у рециклажи ПЕТ боца са учешћем од 60 одсто на тржишту Србије. Завршетком пројекта изградње постројења за вруће прање ПЕТ флекса, третманом отпадних вода и линије за рециклажу пролиетилена, започете 2013. године, укупна вредност инвестиције достигла је пет милиона евра. Отворено је сто нових „зелених“ радних места. У сакупљачкој мрежи у Србији наша компанија послује са 90 јавних и приватних предузећа.

Стана Божовић је у име Министарства пољопривреде и заштите животне средине рекла, између осталог, да Влада Србије подржава овакве програме, а посебно компаније које улажу, запошљавају и штите животну средину.- Морамо достићи стандарде ЕУ у области заштите животне средине, а негде у јуну идуће године очекујемо да ће се отворити поглавље 27 у преговорима о придруживању - рекла је Стана Божовић, додајући да овакви примери охрабрују јер такозвана „зелена економија“ доноси много новца, а уласком у ЕУ Србија ће стећи право на две милијарде евра за ову привредну делатност.

Амбасадор Румуније Даниел Бану подсетио је да у Србији ради преко 500 румунских компанија, и изразио наду да ће ускоро пословање између две државе достићи милијарду евра.  - Мени је веома драго што се овај пројекат, посебно што су отворена нова радна места, реализовао у току мог мандата – рекао је председник бачкопаланачке општине Александар Ђедовац.

- Доста смо помогли и помагаћемо и убудуће да се ова фабрика шири и запошљава, а надамо се да ће то учинити и Влада Србије, од које очекујемо да нам помогне да овде доведемо још инвеститора. Са наше стране учинићемо све на инфраструктурном опремању индустријске зоне и заједно са овом компанијом решимо проблем канализације.