Вести

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА КУЋНИХ КОМПОСТЕРА

У уторак, 6. априла 2021. године у малој сали Општине Бачка Паланка, одржана је презентација пројекта кућних компостера, који је финансирала немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Презентацији су присуствовали представници ГИЗ-а, консултанти са факултета Техничких наука, руководство Општине Бачка Паланка и ЈКП ,,Комуналпројект”а Бачка Паланка. Пројекат је урађен за 130 домаћинства а након презентације извршена је подела компостера грађанима, који су обухваћени пројектом.

На самом почетку презентације присутне је поздравила Јелена Којић, руководилац сектора комуналне хигијене ЈКП ,,Комуналпројект” Бачка Паланка, док је презентацију одржао професор Немања Станисављевић са факултета Техничких наука, а испред немачке организације ГИЗ, присутнима се обратила и Маша Шашић, заменица вође пројекта управљања отпадом у контексту климатских промена, којa је истакла да је компостирање јако важно и да су захтеви законске регулативе да се иде ка што већем смањивању биоразградивог отпада на депонијама. Постоје циљеви, који ће морати да се достигну и најбоље је у томе кренути са локалног нивоа где и грађани могу сами да допринесу. Оно што је добро, да у Бачкој Паланци постоје индивидуална домаћинства са баштама где грађани могу да користе кућне компостере и да на тај начин добију материјал, компост, који ће моћи да користе даље у својим баштама.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка се захвалио немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ и Јавном комуналом предузећу ,,Комуналпројект”, што су се потрудили да се један овакав уговор потпише у Општини Бачка Паланка који обухвата поделу 130 компостера за грађане, а оно што је битно истаћи је да након обиласка извођача радова, компостери ће се делити у оквиру Јавног комуналног предузећа ,,Комуналпројект”, док ће све школе, укључујући и сеоске добити своје компостере, како би кренули од најмлађих са едукацијом на који начин се биоразградиви отпад претвара у компост. Свакако треба напоменути да је у сарадњи са немачком организацијом за међународну сарадњу израђен и приручник путем ког грађани могу да науче и прочитају на који начин да дођу до квалитетног ђубрива.

Извор: Општина Бачка Паланка