Вести

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА ПОМОЋИ ЗА ПОБОЉШАЊЕ УСЛОВА СТАНОВАЊА ИЗБЕГЛИХ ЛИЦА КРОЗ КУПОВИНУ СЕОСКЕ КУЋЕ

31. марта 2021. године у 10,00 часова у великој сали Скупштине општине Бачка Паланка потписани су Уговори помоћи за побољшање услова становања избеглих лица кроз куповину сеоске куће са окућницом и доделу једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и опреми (бела техника и намештај) за адаптацију предметне куће. Додељено је 15 сеоских домаћинстава до 9500 еура, и 15 пакета по 1500 еура за грађевински материјал или опрему, што је укупно 165.000 еура.

Споразумом о донацији закљученог између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије у вези Регионалног стамбеног програма – Потпројекат 9, обезбеђена су средства намењена за решавање стамбених потреба избеглица, корисницима који су испунили услове.

Уговор о гранту – Регионални стамбени пројекат у Републици Србији закључен је између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Јединице за управљање пројектима у јавном сектору доо Београд и Општине Бачка Паланка, о додели сеоских домаћинстава и малог гранта.

Регионалним стамбеним програмом, који су финансирали донатори преко Развојне банке Савета Европе у нашој Општини купљено је у ранијем периоду 26 сеоских кућа и 15 сеоских домаћинстава, за које су данас потписани Уговори. Овим путем је обезбеђено и 23 пакета грађевинског материјала, 16 стамбених јединица, 8 монтажних кућа и 12 стамбених јединица ,,испод црте”. У оквиру Регионалног стамбеног програма преко Развојне Банке Савета Европе, односно донатора за избегла лица, у буџет Општине Бачка Паланка стигло је 1.500.000,00 еура.
У току су програми који се финансирају из буџета Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије уз учешће наше Општине 10%.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка честитао је свима, који су потписали уговор и истакао да се нада да се овим путем помогло онима којима је то најпотребније путем обезбеђења крова над главом.

Извор: Општина Бачка Паланка