Вести

АКЦИЈА САДЊЕ ДРВЕЋА У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ У ОКВИРУ КАМПАЊЕ ,,ЗЕЛЕНА СРБИЈА”

У уторак, 27. априла 2021. године Бачку Паланку посетили су Њ.Е. амбасадори Израела и Краљевине Данске. Разлог посете било је спровођење акције садње дрвећа у Бачкој Паланци у оквиру друштвено одговорне кампање ,,Зелена Србија”.

Кампању реализује Color Media Communications под институционалним покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и уз подршку Покрајинског секретаријарата за урбанизам и заштиту животне средине. Партнери овогодишње кампање ,,Зелена Србија” су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, Лидл и Теленор. Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као друштвено одговорна институција овом кампањом жели да допринесе подизању свести по питању ове теме и размени искуства са земљама, које имају дипломатска представништва у Београду.

Општина Бачка Паланка је друга у овој години од планираних 10 градова и општина, која је препознала значај овог пројекта и омогућила да се саднице, конкретно бора и липе у оквиру кампање ,,Зелена Србија” засаде у блоку Партизан. Организатори акције су посебну захвалност изразили председнику општине Бачка Паланка, Браниславу Шушници, који се радо одазвао позиву за сарадњу и омогућио да се садња реализује.

Присутнима су се обратили Њ.Е Јахел Вилан – амбасадор Израела у Србији, Њ.Е.Сузане Шајн, амбасадорка Краљевине Данске у Србији, Бранислав Шушница – председник општине Бачка Паланка, Слађан Велинов –директор Србатома – а, Роланд Кокаи – директор ЈП ,,Војводинашуме “, Немања Ерцег- помоћник покрајинског Секретара за урбанизам и заштиту животне средине и Јасмина Шрндић – руководилац корпоративних комуникација компаније Лидл, који су изразили изузетан значај акције. Након обраћања су засађене саднице бора и липе. Ове акције имају за циљ да се будућим генерацијама остави здравија и зеленија животна средина.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка је у свом обраћању истакао: ,, Пре свега, желим да се захвалим и изразим задовољство што је Општина Бачка Паланка добила позив да учествује у једној друштвено-одговорној кампањи која има за циљ подизање свести о значају и унапређењу животне средине.
Данас се налазимо у центру града где ћемо овом симболичном садњом борова и липа озеленити један део овог стамбеног блока, а самим тим и наставити озелењавање пролећне садње коју наша локална самоуправа спроводи сваке године у овом периоду. У неколико претходних година Општина Бачка Паланка, преко Фонда за заштиту животне средине, озеленила је доста јавних површина како у самом граду тако и у свим осталим насељеним местима која припадају нашој општини. Ове године укупна средства Фонда износе 25 милиона динара, а део тих средстава, на основу захтева Месних заједница, утроше се за куповину нових садница, као и за орезивање, мониторинг и хемијски третман постојећих. Драго ми је да све више невладиних организација, као и наших суграђана узима учешће у унапређењу и заштити животне средине које се огледају у разним акцијама, а једна од њих је и озелењавање. Тако смо у претходном периоду имали бесплатне поделе садница како нашим суграђанима тако и школама, вртићима и месним заједницама.Желим још једном да се захвалим организаторима и партнерима на донацији и надам се да је ово само почетак једне успешне сарадње која ће се наставити и у будућности. 

Извор: Општина Бачка Паланка