Саопштења

Заокружи ДА на реферндуму

Општински одбор Српске напредне странке Бачка Паланка позива све чланове и симпатизере наше странке, али и све грађане Бачке Паланке и Србије, да сутра изађу на референдум, искористе своје право и да заокруже ДА и подрже акт промене Устава у домену правосуђа.
Пре свега изађите и одлучите због себе и својих породица, јер свака одлука коју ћемо донети може значајно утицати на будућност наших потомака.
Референдум о промени Устава биће одржан у недељу, 16. јануара и он нам је врло важан дан. На референдуму је питање да ли смо за промену Устава у области правосуђа и само и искључиво у области правосуђа. Нема везе са преамбулом Устава о Косову и Метохији, са Рио Тинтом нити са било којим другим појединачним пројектом. Има везе са правосуђем и како ће се бирати судије и тужиоци. На тај начин се гарантује да политика не утиче на судство и да смо пред лицем правде сви једнаки. Одговорност би у том случају била на судству и тужилаштву, а она са собом повлачи и већу ефикасност. Промене Устава се односе на јачање владавину права. У овом тренутку судије се бирају од стране скупштине. Уколико грађани гласају за промену Устава, судије ће се бирати од стране Високог савета судства где од 11 чланова (од којих 6 бирају саме судије, 4 истакнута правника) које бира Народна скупштина тако да није потпуно Високи савет судства одвојен од Народне скупштине и недодирљиви и пети члан је председник Врховног касационог суда