Вести

Министарка Танасковић и председник Шушница у Обровцу разговарали с пољопривредницима

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница разговарали су у понедељак 11. септембра у Обровцу с бачкопаланачким пољопривредницима. Министарка је разговарала са ратарима који су претрпели штету у ударима орканске олује 19. и 21. јула.

– Држава ће стати иза сваке штете која је настала и тражи најбољи начин како да помогне пољопривредницима – рекла је министарка Танасковић.

Према речима Бранислава Шушнице, олујно невреме је нанело огромну штету пољопривредницима на територији општине Бачка Паланка.

– Штета на усевима пријављена је у 11 од 15 катастарских општина. Штету је пријавило 1.018 грађана на више.од 4.500 хектара. Највећа штета је на кукурузу, сунцокрету, воћњацима, виноградима, пластеницима и пчелињацима. Али, Бачка Паланка није сама. Бачка Паланка је од првог дана имала подршку Владе Србије, и Покрајинске владе, који су заједно са нама стали уз грађане. То потврђује и данашња посета министарке Танасковић.

Велики број наших пољопривредника користи субвенције Министарства пољопривреде, које су дуплиране са 9 на 18 хиљада динара по хектару. Такође, ту је и подршка Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Издвајања за развој аграра су највећа у историји Србије и биће још већа у будућности. Србија и Бачка Паланка брину о својим грађанима – рекао је Шушница.

Танасковић и Шушница посетили су газдинство Мирослава и Владимира Максимовића у Обровцу. Породица Максимовић се бави узгајањем паприке бабуре, а током невремена су им оштећени многобројни пластеници.

Након посете газдинству породице Максимовић министарка Танасковић је с пољопрвреднцима из Обровца разговарала о откупним ценама и субвенцијама државе у области аграра. Она је истакла да је буџет Министарства повећан на 114,4 милијарде динара, да су субвенција по хектару повећане са 9.000 на 18.000 динара, а по литри млека са 10 на 19 динара, као и да су повећана давања по грлу са 25.000 на 40.000 динара по млечном грлу, као и давања за крмаче са 15.000 на 18.000 динара.

Извор РТВ БАП